Când vine vorba de alăptare, majoritatea oamenilor susţin că laptele matern este benefic sănătăţii copilului, ajutând la creşterea imunităţii organismului bebuluşului. Dar când vine vorba de hrănirea fătului în public, lucrurile se schimbă radical. Mamele sunt blamate pentru atitudinea lor, iar dezgolirea sânilor este percepută ca fiind un act erotic, chiar dacă la piept se află un copil.
Dacă unii aprobă maternitatea afişată fără pudoare, alţii critică şi se simt ofensaţi de gestul mamelor care oferă întâietate nevoilor copilului în detrimentul decenţei. Există ţări, precum Anglia, în care alăptarea este încurajată, dar şi ţări în care este interzisă, precum China. Cine are dreptate?
Alăptarea, între pudoare şi nevoie
Femeile din Marea Britanie şi Australia sunt încurajate de propriul stat să-şi alăpteze copii în public, fiind protejate de actul legislativ care militează împotriva discriminării sexuale. Situaţia se schimbă atunci când ne raportăm la unele state din SUA sau oraşe din China, care interzic alăptarea la sân în spaţiu publice şi o consideră un gest ruşinos. În 2007, Brooke Ryan, mama unui bebeluş în vârstă de 7 luni, a luat decizia să-şi hrănească copilul în timp ce se afla împreună la restaurantul Applebee’s din Kentucky. Un client s-a plâns de gestul mamei, iar managerul restaurantului a rugat-o să părăsească restaurantul dacă vrea să-şi alăpteze bebeluşul. Contrariată de comportamentul celorlalţi, Brooke Ryan a declanşat un protest menit să încurajeze alăptarea în spaţiile publice, după ce fusese nevoită să-şi hrănească copilul în maşină.
Până şi reţelele sociale sunt implicate în acestă dezbatere, platforma lui Mark Zuckerberg fiind prima care a luat o atitudine dură vizavi de alăptarea în public. În decembrie 2011, Facebook a hotărât să şteargă imaginile cu mame care îşi hrăneau copiii şi, astfel, îşi expuneau public s