Premierul Victor Ponta a convocat la Palatul Victoria un comandament pentru situaţii de urgenţă ca urmare a avertizărilor hidrologice. Şedinţa este condusă de doi vicepremieri: Gabriel Oprea de la Bucureşti şi Liviu Dragnea de la Oradea.
La începutul reuniunii, vicepremierul Gabriel Oprea a prezentat o evaluare a impactului pe care inundaţiile l-au produs până acum. Astfel, au fost afectate 125 de localităţi din 15 judeţe, 14 persoane din Aninoasa (Hunedoara) au trebuit să fie evacuate, iar acum sunt cazate la rude. 27 de locuinţe din 3 judeţe şi 310 anexe gospodăreşti au fost inundate.
Circulaţia rutieră a fost afectat pe DN 7D (Vâlcea) şi DN 57 (Hunedoara), pe 27 de drumuri judeţene şi 32 comunale. Totodată, au avut de suferit 102 poduri şi podeţe. Apele au inundat 7.398 hectare teren agricol, peste 4.000 hectare de păşuni şi 593 hectare de pădure.
În operaţiunile de combatere a efectelor inundaţiilor, au fost mobilizate 971 de persoane, dintre care 810 angajaţi ai Ministerului de Interne. S-au folisit şi 356 mijloace de intervenţie specializată, a mai spus Gabriel Oprea.
Ministrul de Interne, Radu, Stroe, le-a cerut prefecţilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să aibă ca prioritate refacerea legăturilor rutiere cu zonele izolate de ape, indiferent de debitul acestora.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis un cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier - Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) - judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman. Avertizarea este valabilă începând cu data de 6 aprilie, ora 06:00.
Se menţine cod galben pe tot sectorul românesc al Dunării aval S.H.E.N. Porţile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) şi pe braţele Dunării - judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.
În funcţie de