„Prioritare sunt sănătatea, viaţa şi mediul!”, „Eploatarea gazele de şist trebuie interzise prin lege!”, „Referendum naţional!”, „Frack off!”, „Antifracturare hidraulică!” – acestea sunt sloganurile cu care zeci de timişoreni au venit pentru a protesta, în Piaţa Unirii din Timişoara, joi, 4 aprilie, de la ora 17.30, de Ziua Naţională împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.
Proteste au avut loc în peste 20 de oraşe din ţară: Bucureşti, Bârlad, Alba Iulia, Arad, Sibiu, Brasov, Târgu Neamț, Mangalia, 2 Mai, Călărași, Piatra Neamt, Slatina, Galați, Timișoara, Oradea, Iași,
Buzău, Costinești, Buziaş, Cluj-Napoca, Vaslui, Suceava, Craiova, Codlea.
Protestatarii au cerut:
1. Anularea hotărârilor de guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare, dezvoltare și exploatare, emise pentru mai multe companii, printre care Chevron, East West Petroleum şi Clara Petroleum, ı̂n Dobrogea, Vaslui, respectiv judeţele Bihor, Arad şi Timiş.
2. Interzicerea prin lege a metodei fracturării hidraulice şi realizarea studiului de impact şi asupra mediului.
3.Respectarea voinţei comunităţilor locale şi transparentizarea procesului decizional.
„Ne opunem oricărei ingerinţe din partea corporaţiilor în scrierea legislaţiei româneşti, în dauna interesului cetăţeanului. Denunţăm corupţia la nivel înalt, care serveşte interese anticetăţeneşti. Luptăm pentru dreptul la un mediu sănătos, pentru dreptul la viaţă şi sănătate, pentru dreptul la o corectă informare a cetăţenilor”, au afirmat protestatarii.
Toate protestele au fost coordonate unitar la nivel naţional şi organizate de echipe locale de voluntari, cu implicarea a peste 80 de ONG-uri (70 de ONG-uri din Coaliţia pentru Mediu, Asociaţia
România Fără Ei, Asociaţia România Vie şi alte ONG-uri ori grupuri informale locale).
Ce înseamnă fracturar