De ce nu îi pedepsesc autorităţile pe polițiștii care folosesc tortura?
7 din 10 minori care se află ori s-au aflat în ultimii ani în detenţie spun că au fost supuşi torturii sau relelor tratamente. Sunt rezultatele unui sondaj de opinie printre aceşti minori efectuat în premieră de agenţia ONU pentru copii, UNICEF. În ciuda zecilor de sesizări, nici un poliţist sau gardian nu a păţit nimic, se mai spune în studiul dat publicităţii astăzi şi prezentat în rezumat de Diana Răileanu.
„Alarmante”, astfel au calificat experţii prezenţi la lansarea studiului despre tortura şi relele tratamente aplicate faţă de minorii aflaţi în conflict cu legea, cifrele care se conţin în cercetare.
Studiul arată, bunăoară, că fiecare al doilea minor a fost interogat de poliţie în absenţa unui reprezentant legal. Acest fapt îi face vulnerabili pe oamenii legii în faţa acuzaţiilor că au supus minorii presiunii fizice şi psihice pentru a-i determina să recunoască vina, explica co-autoarea studiului, avocata Veronica Mihailov-Moraru:
Veronica Mihailov-Moraru x Veronica Mihailov-Moraru „Şi aceste încălcări sunt permise şi de procuror, şi de părintele minorului, şi uneori de avocat. Vreau să vă spun că chiar şi uneori când este prezent reprezentantul legal sau reprezentantul Direcţiei cu privire la interesul copilului, problema este că nu se asigură o calitatea din partea acestora de a interveni atunci când minorul fie este bruscat prin întrebări mai agresive sau intimidat.”
Minorii care sunt supuşi relelor tratamente sunt consiliaţi la cerere de specialiştii Centrului pentru reabilitarea victimelor torturii „Memoria”. Preşedinta Centrului, Ludmila Popovici, vorbeşte despre metodele la care recurg poliţiştii pentru a-i „responsabiliza” pe minori:
„În Republica Moldova, din păcate, ne confruntăm cu o metodă de to