„Offshore Leaks“, istoria marilor evaziuni fiscale abia începe să fie povestită. Nu ar fi suprinzător dacă aceste dezvăluiri ar provoca prăbuşirea multor miniştri şi chiar a unor guverne, scrie Deutsche Welle. Comisia Europeană a cerut statelor membre să lucreze la o definiţie comună pentru ceea ce înseamnă paradis fiscal, pentru a putea lupta mai bine împotriva evaziunii fiscale, care costă UE peste o mie de miliarde de euro în fiecare an.
Această anchetă ar putea zgudui din temelii establishmentul financiar şi politic al mai multor state. Potrivit presei germane, e posibil ca mari bănci precum Deutsche Bank din Germania şi UBS din Elveţia să le fi facilitat clienţilor lor accesul la firme fantomă din astfel de oaze fiscale.
Aceste dezvăluiri de informaţii bancare, e un fenomen de-o amploare globală şi de dimensiuni fără precedent. E vorba de cea mai mare divulgare de date confidenţiale din istorie. Partea bună a chestiunii este că, în siajul acestor dezvăluiri, se va putea face lumină într-o sumedenie de afaceri tenebroase nu doar de evaziune fiscală, ci şi de spălare de bani murdari.
Partea proastă este că secretul bancar nu mai valorează nici cât o ceapă degerată. Concomitent, anonimul sau anonimii constituind sursa divulgărilor vor profita de nişte demersuri ilegale într-un mod deocamdată misterios şi în scopuri, de asemenea, problematice, scrie presa germană.
Chiar şi ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat vineri că a face toate ţările din lume să coopereze pentru a eradica evaziunea fiscală este o muncă titanică, relatează AFP. „Este uşor să formulezi revendicări, însă infinit de laborios să le aplici la nivel internaţional“, a afirmat ministrul conservator într-un interviu pentru postul de radio Deutschlandfunk.
„Salut publicarea acestor informaţii“, a afirmat Schaeuble, „pentru