Din februarie 2012 pana in februarie 2013, salariul mediu pe economie a crescut cu 5,5%, de la 1.472 la 1.553 de lei lunar, arata datele comunicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Dar tot cu 5,5% au avansat, in medie, si preturile bunurilor de consum, agregate cu tarifele pentru servicii, astfel ca puterea de cumparare a romanilor a batut pasul pe loc.
Asta s-a intamplat la nivel de medii nationale, dar in realitate cei mai multi romani au avut cresteri salariale mai mici, daca nu chiar stagnari sau scaderi, in timp ce avansul preturilor a fost mult mai mare la produsele de imediata necesitate. Viata mai scumpa, cu venituri inghetate sau mai mici – cu acest fenomen s-au confruntat salariatii care lucreaza in transporturi, telecomunicatii, prelucrarea lemnului, industria alimentara, comert, constructii, agricultura, confectii sau turism. Printre putinele domenii in care salariile au crescut peste media scumpirilor se numara administratia publica, aviatia, invatamantul, sanatatea si sectorul de cultura-spectacole, arata statisticile oficiale.
Minimul, de cinci ori mai mic decat maximul Cele mai mari salarii medii pe ramura au fost platite, in luna februarie, in fabricarea tutunului, in transporturile aeriene si in banci, iar cele mai mici – in productia mobilei, in industria alimentara si in turism. Cea mai mare medie salariala a fost de 4.731 de lei, iar cea mai mica a fost de 844 de lei, adica minimul a fost de cinci ori mai redus decat maximul.
Pe de alta parte, in februarie au avut loc si doua premiere: maximul a trecut pragul de 1.000 de euro, iar producatorii de tigari au iesit primii in topul salariilor, surclasandu-i si pe aviatori, si pe bancheri. Pana nu demult, bancherii si aviatorii isi disputau primele doua locuri, dar salariile lor nu depaseau echivalentul in lei a 1.000 de euro. Februarie: 5 lei in plus la sal