Medaliile de aur obţinute de elevii şi studenţii români la concursurile internaţionale de informatică nu sunt întâmplătoare. Puştii geniali ai României îşi prezintă proiectele revoluţionare la cea de-a XI-a ediţie a Concursului Internaţional de Proiecte Informatice INFOMatrix 2013, organizată de către Universitatea Europei de Sud-Est Lumina (UESEL).
Elevii şi studenţii au impresionat juriul încă din prima zi. Unul dintre ei este Andrew Murray, elev în clasa a X-a la Colegul Ştirbei Barbu din Călăraşi. El a creat o mână supertehnologizată care redă prin gesturi alfabetul pentru cei cu deficienţe de auz. Ideea i-a venit în urma unui accident suferit de un prieten al său. Din păcate, acesta nu a mai apucat să vadă proiectul realizat de Andrew. Pentru că nu a găsit tehnologia necesară în România, Andrew a cumpărat anumite piese din Statele Unite şi China. Părinţii lui au suportat toate cheltuielile, care se ridică la 100 de dolari. Pare puţin, dar pentru un elev de liceu este o mică avere.
"Ideea mi-a venit în urma unui accident pe care l-a suferit un prieten al meu. Scopul ei este de a crea o comunicare între persoanele cu defecte auditive şi cele fără aceste probleme. Programul are şi o funcţie auditivă care te lasă să asculţi ceea ce mâna mimează, precum caractere, iar la sfârşit cuvinte şi chiar fraze. Proiectul se numeşte "Finger Spelling". Este, de fapt, un alfabet pe care-l reproduce acest dispozitiv. Ideea e de vreo 3 ani, însă la dipozitiv am lucrat efectiv şase luni. Părinţii mei au suportat costurile de producţie, care se ridică la 100 de dolari".
Un alt proiect extrem de interesant a fost creat de Ionuţ Axenie, un student al Facultăţii de Tehnologii şi Sisteme de Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Europei de Sud-Est Lumina. El poate ascunde multă informaţie într-o fotografie fără să fie depistată. Pe