Unul din cei mai importanţi oameni din Timişoara care a refuzat să colaboreze cu Securitatea a fost pastorul Laszlo Tőkés, omul care a dus la aprinderea scânteii Revoluţiei din decembrie 1989
Arhivele Securităţii arată că pastorul Laszlo Tőkés a fost unul din cei mai importanţi duşmani ai regimului. Canadianul de origine maghiară Árpád Szocsi, ajutat William Totok, cunoscutul scriitor german de origine bănăţeană, care a făcut parte Actionsgruppe (frecventat şi de Herta Muller) – a întreprins deja opt stagii de cercetare în Arhivele CNSAS de la Bucureşti. Acesta afirmă că Dosarul lui Tőkés cuprinde aproximativ 8.000 de pagini.
“Studiind aceste acte mi-am dat seama că acesta a fost la aceea vreme principalul disident în România şi că Securitatea făcea orice îi stătea în putere, pentru a-l teroriza pe el şi familia lui. rămâne o minune pentru mine felul în care o fiinţă umană poate să reziste la asemenea presiuni”, a declarat Árpád Szocsi.
Pentru a demonstra cât de important era Tőkés pentru organele comuniste, fostul maior de securitate Radu Tinu a relatat în filmul documentar “Umbra lui Dracula – Adevărata poveste despre revoluţia română”, un episod în care trebuia să meargă în fiecare lună la Bucureşti în vederea analizării “Dosarului Tőkés”, dar şi pentru a discuta cu ministrul de interne Iulian Vlad, care urma apoi să îi raporteze situaţia lui Ceauşescu. Acesta demonstra că Tőkés era inamicul nr.1 pentru dictator.
Suferinţele pastorului reformat
Laszlo Tőkés este numit preot supleant la parohia reformată Timişoara, în 1986. Acesta s-a adresat Sinodului Bisericii Reformate, criticând sistematizarea satelor, şi a cerut să se construiască alte biserici în locul celor dărâmate. La începutul anului 1989, a trimis o scrisoare Uniunii Mondiale Reformate, prin care îşi arată nemulţumirea în această problemă