Situaţie dezastruoasă la Secţia de chirurgie cardiovasculară a Institutului Inimii din Cluj-Napoca. Din cauza subfinanțării din sistem, în luna martie s-a lucrat la cota de avarie, iar un chirurg a efectuat doar o operaţie pe săptămână.
În luna martie, medicii de la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca au realizat doar intervenţii chirurgicale de maximă urgenţă, astfel că sunt pacienţi care aşteaptă încă din luna noiembrie să fie fie supuşi operaţiilor indicate de specialişti.
Oamenii internaţi nu mai ştiu ce să facă şi spun că ministrul Eugen Nicolăescu trebuie să înţeleagă că bolnavii aşteaptă luni întregi şi mor din cauza lipsei de materiale sanitare.
"Nu sunt medicamente în spital, nu sunt materiale. Şi medicamentele care le folosesc îs cumpărate de către mine. Am plătit asigurări de sănătate 40 de ani şi nu pot beneficia de o operaţie", spune un pacient al Institutului din Cluj-Napoca.
Potrivit conducerii spitalului, situaţia economică nu a fost niciodată atât de dezastruoasă.
"Au mai fost ani în care situaţia din sistemul sanitar a fost deficitară sau plata facturilor a fost deficitară, dar niciodată nu a fost atât de dramatică. În primele 3 luni din an, am avut finanţare, comparativ cu anul trecut, pe două luni, a treia fiind fără finanţare. Dacă se continuă tot aşa lista de aşteptare va creşte", a declarat Tudor Simionescu, managerul Institutului Inimii.
Pe fondul lipsei banilor din sistemul sanitar, medicii părăsesc spitalele de stat în favoarea clinicilor particulare. Zilele trecute, chirurgul pediatru, Manuel Chira şi-a luat concediu fără plată timp de jumătate de an de la Institulul Inimii pentru a lucara într-o clinică privată.
În 15 aprilie, reprezentanţii Institutului Inimii aşteaptă vizita Corpului de control din partea Ministerului Sănătăţii, pentru a rezolva problema subfinanţării în sistemul