Analiştii Raiffeisen Bank International AG (RBI) speră într-o redresare economică în a doua jumătate a acestui an. Previziunile se bazează pe faptul că, exporturile nete ar trebui să indice primele semne ale creşterii economice şi, drept urmare, să stimuleze investiţiile.
O piaţă a muncii solidă, precum şi evoluţii pozitive ale salariilor în ţările ce constituie nucleul zonei Euro din jurul Germaniei sunt argumente pentru creşterea consumului privat. „Scăderea ratei inflaţiei în 2013 va permite o creştere a venitului real. Cu toate acestea, efectele creşterii veniturilor vor putea fi simţite abia din 2014”, a declarat Brezinschek. Prognozele referitoare la evoluţia PIB-ului în Zona Euro par pesimiste la prima vedere, indicând o performaţă negativă ce se încadrează în prognoza de minus 0,1 la sută, întrucât în prima parte a anului vom vedea mai multă prudenţă. În general, tendinţa în următoarele 12-18 luni ar trebui să fie una crescătoare. Probabil că divergenţele înregistrate în activitatea economică din Zona Euro vor mai continua. Reducerile bugetare implementate în SUA în luna martie se încadrează în proiecţiile analiştilor noştri de creştere a PIB-ului cu 1,5 la sută în 2013.
În ceea ce privește evoluția economiei românești, economistul șef al Raiffeisen Bank România, Ionuț Dumitru, a declarat: "Ne așteptăm la o creștere economică relativ modestă în prima parte a anului 2013, o accelerare fiind posibilă în a doua parte a anului, condiționată însă de revenirea economiilor europene. Creșterea economică în anii următori depinde în mare măsură de absorbția fondurilor UE și de progresele în materie de reforme structurale. În ceea ce privește cursul de schimb, ne așteptăm la o stabilitate a acestuia în 2013 în intervalul 4.4-4.5 euro/leu, evoluția acestuia fiind condiționată de doi factori determinanți: evoluțiile de la nivelul zonei euro și impac