Milos Zeman: „ne alăturăm curentului principal al integrării europene”.
Săptămâna aceasta la Praga a avut loc o ceremonie cu semnificație specială: în curtea castelului unde și-au avut reședința regii, apoi președinții țării a fost înălțat alături de steagul Cehiei drapelul Uniunii Europene. De ce abia acum, la aproape nouă ani de la aderarea Cehiei la Uniune, ne spune Mircea Țicudean.
Ceremonia de miercuri de la castelul praghez, unde s-a înălțat în premieră drapelul Uniunii Europene, a fost ideea noului președinte al Cehiei, Milos Zeman, care a reasigurat astfel Bruxelles-ul și compatrioții că epoca euroscepticului său predecesor Vaclav Klaus s-a încheiat definitiv.
Ceremonia la care a participat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost urmată de semnarea de către președintele Cehiei Milos Zeman a acordului care permite Uniunii Europene să ajute țările din zona euro confruntate cu mari datorii, ca Grecia sau Portugalia. Fostul președinte Vaclav Klaus refuzase luni de-a rândul să semneze înțelegerea, facând din Cehia singura țară care nu ratificase acest amendament la Tratatul de la Lisabona.
Același Vaclav Klaus, supranumit odată de revista „Economist” „moșul bombănitor de la Praga”, a refuzat ani de-a rândul să permită reședinței prezidențiale să se alăture celorlalte instituții de stat, care arborează drapelul albastru cu stele aurii al Uniunii alături de drapelul roșu-alb-albastru al Cehiei încă de la aderarea țării la organizație în mai 2004.
La ceremonia de miercuri s-a văzut și mai ales s-a auzit limpede că Vaclav Klaus are mulți suporteri în antipatia lui pentru Uniunea Europeană. Zeci de eurosceptici au fluierat pe tot parcursul festivității, purtând pancarte pe care scria de exemplu: „Vrem să trăim într-o țară liberă, nu sub dictatul Bruxelles-ului”. Mai mulți protestatari au califica