Anual, în România sunt descoperite 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, de 16 ori mai multe decat media europeană, iar şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, adică de patru ori mai mult decât în Europa, informează Fundaţia Renaşterea.
Prin urmare, în perioada 8-12 aprilie au loc testări Babeş-Papanicolau gratuite la Centrul Fudaţiei Renaşterea din Capitală. Unitatea este implicată într-un amplu program de prevenire a cancerului de col uterin, în condiţiile în care incidenţa maladiei în România este de 16 ori mai mare.
„Testul poate fi realizat între orele 10.00 şi 18.00, cu programare la 0314.37.99.00”, se arată într-un comunicat de presă.
Testul Babeş-Papanicolau reprezintă cea mai simplă investigaţie pentru identificarea modificarilor apărute la nivelul colului uterin, ce semnalează leziuni canceroase sau diferite infecţii care, netratate, pot degenera în cancer.
Un studiu realizat de către Fundaţia Renaşterea pe o parte din femeile cărora li s-a facut gratuit testul Babeş Papanicolau (4.400 de persoane) arată că 70% dintre acestea au infecţii genitale complexe, care necesită tratament de specialitate.
„41% dintre fetele cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani au infecţii genitale. Acest procent mi se pare de-a dreptul cumplit. Cred că este o mare problemă şi o lipsă de educaţie şi de mijloace prin care aceste tinere şi femei să ştie ce au de făcut şi să aibă o mai bună igienă”, a precizat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.
În plus, 10,5% dintre femeile investigate prezintă leziuni pre-canceroase. Acestea au fost îndrumate pentru investigaţii suplimentare. 63% din cele 4.400 de femei participante la studiu au două sau mai multe avorturi efectuate, iar 7% din ele, peste 10 avorturi.
„Din păcate, acest studiu ne arată că ne aflam încă în catego