Peste 100 de tineri s-au adunat, ieri după-amiază, la intrarea în Parcul Copou pentru a luat parte la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naţionale de Protest împotriva explorării/exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Protestatarii au venit dotaţi cu pancarde şi măşti chirurgicale, urmând a mărşălui până în Piaţa Unirii.
„Ne-am adunat pentru a protesta împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, întrucât este o metodă neconvenţională de extragere a gezelor pe care o considerăm a prezenta foarte multe pericole. Se poluează apa, solul şi aerul prin contaminarea cu substanţe toxice“, a declarat Alexandru Bodnar, reprezentant al Asociaţiei „Mai Bine“.
Protestul se adresează conducerii ţării şi are ca scop anularea hotărârilor de Guvern care aprobă acorduri petroliere și interzicerea prin lege a metodei fracturării hidraulice.
La nivelul ţării noastre, sunt mai multe arii vizate de exploatarea prin fracturare hidraulică: zonele din apropierea malului mării, judeţul Vaslui, zona Băilor Felix din judeţul Bihor, judeţul Timişoara şi nu numai. Peste 70% din suprafaţa României va fi afectată în mod direct de exploatarea gazelor de şist, dacă hotărârile de Guvern menţionate nu vor fi anulate.
Simultan, proteste şi manifestaţii asemănătoare au avut loc în peste 25 de oraşe din ţară: Alba-Iulia, Arad, Bârlad, Brașov, Bucureşti, Buzău, Buziaş, Călărași, Cluj-Napoca, Codlea, Costinești, Craiova, Galați, Huși, Iași, Mangalia, Oradea, Piatra Neamț, Reghin, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgu Neamț, Timișoara, Vaslui, 2 Mai. Primele manifestări au început în judeţul Vasului, unde primăria din Bârlad a montat afişe la intrările în oraş pe care scrie „Suntem împotriva extragerii gazelor de şist“.
Peste 100 de tineri s-au adunat, ieri după-amiază, la intrarea în Parcul Copou pentru a luat parte la manifes