Fumatul este considerat cel mai mare flagel al lumii contemporane. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca peste 33% din populatia lumii fumeaza, in special locuitorii tarilor sarace.
Rata medie globala a succesului in renuntarea la fumat este, la capatul unui an, de doar 5%. De ce este nicotina din tutun un drog atat de puternic?
In afara celor aproape 4.000 de substante deosebit de toxice pentru organism, de gudron si monoxidul de carbon, fumatorul inhaleaza nicotina. Aceasta substanta, de altfel utilizata pe scara larga drept insecticid si fungicid in agricultura, declanseaza in organism o serie de reactii chimice la nivel neuronal, care duc la eliberara dopaminei in organism.
Dopamina, bat-o vina!
Dopamina este numita "hormonul placerii". Aceasta substanta imbunatateste conectivitatea legaturilor sinaptice si duce la descarcari electrice mai intense intre celulele nervoase.
Ca urmare, nicotina da fumatorului o placere asemanatoare recompensei la primirea unei laude, dupa rezolvarea unei probleme dificile sau momentului de receptare a unei opere de arta, inducand o stare de bine, de multumire de sine si de relaxare.
Duce la eliberarea adrenalinei in organism
Mai mult, nicotina duce la secretia de adrenalina, hormonul eliberat de organism in momente de tipul "lupta sau fugi". Nicotina ajuta creierul sa faca fata mai bine situatiilor de stres, ajuta la imbunatatirea concentrarii in timpul rezolvarii unor sarcini.
De aceea, atunci cand stiu ca urmeaza o perioada de crestere a tensiunii psihice, fumatorii isi aprind instinctiv o tigara.
In afara de respiratia scurta si rapida, de pulsul accelerat si de tensiune arteriala ridicata, adrenalina duce la o imediata varsare in sange a unei cantitati crescute de zahar, pentru a pregati muschii de lupta sa