Centrul Cultural Art Society organizează un eveniment deosebit de relevant pentru contextul politic în care s-a dezvoltat arta românească postbelică: lansarea albumului „Artistul şi Puterea. Ipostaze ale picturii româneşti în perioada 1950- 1990”, luni, 8 aprilie 2013, ora 12:00, Sala Atrium a Bibliotecii Naţionale a României, Bulevardul Unirii Nr. 22. Albumul*) care întregeşte expoziţia „Artistul şi Puterea. Ipostaze ale picturii româneşti în perioada 1950-1990”, desfăşurată în perioada 27 septembrie – 2 decembrie 2012 la Biblioteca Naţională a României. În cadrul evenimentului, vor fi lansate Catalogul şi Dosarul expoziţiei şi va fi difuzat în premieră filmul documentar omonim, realizat de TVR.
Catalogul este o lucrare colectivă. Principalii autori, Ruxandra Garofeanu, Dan Hăulică, îşi prezintă alocuţiunile din septembrie, de astă dată mult mai elaborate.
Textele le aparţin Ruxandrei Garofeanu, lui Dan Hăulică, Florica Cruceru, Adela Mara, Iulian Pleştiu, Horaţiu Lipot. Fotografii sunt realizate de Ioana Iepureanu, Ioana Biţin, Veronica Dăniclă, Valeriu Grama. Conceptul de grafică aparţine Atelierului de grafică.
Expoziţia de anul trecut a fost, fără dubiu, o enormă reuşită. „De la imagine la realitatea, totul a speriat de la început – măturiseşte domana Ruxandra Garofeanu. Înfruntam decenii în care producţia artistică abundentă se confruntă cu valoarea! A fost o selcţie mult mai exigentă decât îşi închipuie lumea, confraţii critici şi istorici.(...) După ce ne-am limpezit asupra lucrărilor selectate, vreo 650, pentru că ne raportam la patru decenii de activitate, am început panotarea.(...) Ştiu că au existat riposte. Totul se bazează pe pro şi contra. De data asta m-am contaminat de contingent, am coborât în Bolgii, ca să aflu secretul acestei tinereţi fără bătrâneţe, ce se datorează unei înfruntări neobosite, a luptei Îngerului cu Iacob, a