Dunărea ameninţă să pună din nou stăpânire pe faleza inferioară a Dunării din Galaţi. Terasa unui restaurant de pe mal a fost inundată parţial, iar proprietarii restaurantelor plutitoare au fost nevoiţi să înalţe schelele de acces. Potrivit buletinului hidrologic emis de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării în rada Portului Galaţi este de 12.250 metri cubi pe secundă şi este în creştere, prognozele indicând că pe data de 11 aprilie va atinge nivelul de 13.000 metri cubi pe secundă, aproape dublu faţă de cel înregistrat în mod obişnuit, de 7.000-7.500 metri cubi pe secundă. Ieri, nivelul Dunării era la Galaţi de 545 cm şi prognozele prevăd că în decurs de o săptămână va fi depăşită cota de atenţie, de 560 cm.
Avându-se în vedere situaţia hidrologică şi evoluţia situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării, în amonte de Baziaş, INHGA a prelungit codul galben pe Dunăre, emis pe data de 29 martie, pentru sectorul Bechet – Tulcea, avertizarea vizând zonele riverane din judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea. Situaţia de pe Dunăre va fi agravată de debitele crescute ale râurilor din bazinul românesc al Dunării, hidrologii declarând cod galben în bazinele râurilor Crişul Negru, Crişul Alb, Iza, Someşul Mare, Bega şi Argeş şi instituind codul portocaliu în bazinele râurilor Timişul superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, pe Jiul superior şi mijlociu şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, precum şi în bazinele afluenţilor Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt.
Prognozele indică o creştere
Chiar dacă acum nivelul Dunării este cu mult sub cota record de 690 cm, înregistrată la inundaţiile din 2010, iar debitul de acum al Dunării este cu 3.000 de metri cubi pe secundă sub cel înregistrat atunci,