După ce vechea conducere a umplut, la finele anului trecut, silozurile cu huilă adusă din afara ţării, reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara s-au trezit acum că nu mai au nevoie de cărbunele de Valea Jiului. Doar o decizie politică, luată în ultima clipă de Guvern a deblocat, pentru moment, situaţia.
Huila de Valea Jiului a devenit, dintr-o dată, total neinteresantă pentru reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara, care nu mai aveau unde să o depoziteze. Precum un veritabil hârciog, fosta conducere a CEH a umplut cămările la finele anului trecut, de teama unei ierni geroase, iar o bună parte din stocuri era de fapt cărbune adus din import. Numai că iarna a fost mult mai blândă decât se aşteptau, comenzile de energie au fost net inferioare celor prognozate, aşa că şi huila arsă în cuptoarele celor două termocentrale care compun CEH – Paroşeni şi Mintia – a fost mai puţină. Şi cum silozurile au fost pline, minerii din Valea Jiului s-au trezit peste noapte fără piaţă de desfacere. Cei mai afectaţi au fost cei de al Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului, care are în componenţă minele Petrila, Paroşeni şi Uricani, acre două zile a lucrat pe stoc. Şi nici premisele pentru cele 4 mine care compun Societatea Naţională a Huilei nu erau mai favorabile, aşa că s-a cerut ajutor guvernamental, cu atât mai mult cu cât nici CEH nu avea reglementată cantitatea de energie pe care să o vândă pe piaţă.
O comisie ministerială a venit în Hunedoara
Iar în judeţul Hunedoara a venit o comisie ministerială, care să vadă care este problema reală. „M-am întâlnit la Mintia inclusiv cu membrii comisiei şi, din câte am înţeles, situaţia s-a reglementat. Ieri s-a aprobat cantitatea reglementată de energie pentru CEH pe perioada 15 aprilie 2013 – 1 iulie 2015. Într-adevăr, alaltăieri în silozurile Complexului Energetic erau 455.000 de tone”, a declara