Peste numai câteva ore alpinistul Horia Colibășanu pleacă într-o nouă expediție în premieră în Himalaya. De data aceasta vrea să atingă 8.516 metri altitudine, și să ajungă pe vârful Lhotse, pe care nu a mai reușit niciun român să ajungă.
1 /.
Horia Colibășanu pornește luni dimineața într-o expediție pe vârful Lhotse (8.516 metri). Numele muntelui înseamnă “vârful din sud”. Lhotse are pereți verticali de 4.000 de metri, fiind una dintre cele mai periculoase regiuni de escaladat din lume, la care s-au încumetat doar profesioniștii în alpinism. Acesta este al patrulea vârf ca înălțime din lume, din masivul Himalaya, situat la granița între Nepal și China, aproape de Everest. Până acu, Colibășanu a urcat cinci din cele 14 vârfuri ale Humalayei. Acesta va fi al șaselea.
Românul pleacă însoțit de slovacul Peter Hamor, care are în palmares zece vârfuri de peste 8.000 de metri. Se va alătura echipei și alpinistul român Justin Ionescu, experimentat în escaladă și ascensiuni tehnice.
Colibășanu a declarant că nu av folosi în escaladă nici oxygen suplimentar și nici șerpași. ”Voi face o ascensiune rapidă, în stil alpin, într-o echipă de doi alpiniști experimentați, care mizează pe forța fizică și mentală. Va fi similară cu cele de până acum, cu șanse mari de reușită, dar și riscuri pe măsură”, ne-a spus alpinistul.
Stomatologul Horia Colibăşanu are 32 de ani şi practică alpinismul din 1998. A urcat în premieră românească pe mai multe vârfuri de peste 8.000 de metri: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Annapurna (8.091 m). Ultimul vârf himalayan pe care a urcat, în 2011, a fost Makalu (8.463 m). De-a lungul timpului, datorită performanțelor sale, stomatologul timișorean a fost numit “Omul care merge pe vârfuri” sau “Supraviețuitorul”. A fost primul român care a urcat pe Manaslu, dar și un sportiv care a pustotdeauna mai pre