Reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iaşi vor organiza, săptămâna viitoare, o campanie de donat sânge, la sediul companiei Antibiotice din Iaşi.
Astfel, luni, angajaţii fabricii ieşene de medicamente sunt invitaţi să se prezinte la campanie, unde vor fi testaţi, iar dacă se dovedeşte că sunt apţi, vor putea dona sânge. Având în vedere faptul că numărul de donatori a scăzut în ultima perioadă, reprezentanţii CRTS au luat o serie de măsuri şi au început să organizeze campanii mobile, pentru suplimentarea rezervelor din unitate.
„Luni avem o campanie mobilă la o companie de produse farmaceutice din Iaşi. Sperăm ca un număr cât mai mare din angajaţii acestei fabrici să se prezinte la campania noastră şi, dacă li se permite, să doneze sânge. Rezervele au scăzut, la fel cum a scăzut şi numărul donatorilor în ultima perioadă“, a spus dr. Lavinia Scripcaru, managerul CRTS Iaşi.
Lipsa personalului împiedică realizarea campaniilor
Scăderea mediei zilnice a donatorilor de sânge care se prezintă la Centru i-a determinat pe cei din conducere să organizeze campanii mobile. Principala problemă care împiedică realizarea acestor campanii îl reprezintă însă deficitul mare de personal din cadrul instituţiei. CRTS Iaşi are 22 angajaţi pe partea medicală, 18 asistenţi medicali şi patru medici. Toţi sunt suprasolicitaţi, iar în momentul în care sunt organizate campanii mobile, anumite posturi rămân neocupate, apelându-se la voluntari. Spre exemplu, dacă medicul care se ocupă de triajul şi consultarea pacienţilor pleacă pe teren, iar locul rămâne liber, atunci unul dintre cei trei medici rămaşi, care în mod normal s-ar ocupa de partea de laborator, trebuie să ocupe postul de la triaj. Conducerea unităţii susţine că, pentru a fi disponibilitate permanentă de a pleca în teritoriu, trebuie dublat întregul personal medical al unităţii.„Da