Ministerul Afacerilor Interne informează sâmbătă dimineaţă că nu există la nivel naţional localităţi izolate complet de ape, în care să nu se poată ajunge sau interveni. Aproximativ 800 de angajaţi ai MAI - poliţişti, pompieri şi jandarmi - au participat în ultimele 24 de ore la misiuni de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Angajaţii MAI au salvat şase persoane din localităţile Aninoasa (judeţul Hunedoara) şi Ghighera (judeţul Dolj), aflate în pericol de a fi luate de şuvoaiele de ape. Totodată, mai multe animale aflate în zonele cu risc de inundaţii au fost duse în alte zone mai sigure, cu sprijinul jandarmilor şi pompierilor salvatori.
Potrivit unui comunicat MAI, rămân în continuare în atenţia autorităţilor situaţiile din localităţile Nereju (judeţul Vrancea) şi Lopătari (judeţul Buzău), unde accesul către locuitori se face numai pietonal. În aceste localităţi nu există situaţii de urgenţă medicală, însă, în caz de nevoie, intervenţia este posibilă. În ambele situaţii autorităţile locale au luat primele măsuri pentru refacerea drumurilor afectate.
Conform prognozelor meteorologice, situaţia la nivel naţional tinde să se stabilizeze, rămânând ca prioritate Codul portocaliu instituit pe Dunăre, sectorul Porţile de Fier - Zimnicea, precizează MAI.
În aceste condiţii, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman sunt activate, sub coordonarea prefecţilor, Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, care monitorizează evoluţia situaţiei hidrologice, coordonând intervenţia în situaţii de urgenţă.
În toate localităţile din aceste judeţe unde există riscul inundaţiilor se asigură permanenţa la sediul primăriilor şi prefecturilor pentru informarea operativă a populaţiei, în caz de nevoie.
În ultimele ore, Ministerul Afacerilor Interne a acţionat cu peste 180 de m