Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a făcut publică, luni, 26 noiembrie, motivarea deciziei definitive prin care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calitatii". Potrivit motivării magistraţilor ÎCCJ, "Adrian Năstase, în calitate de preşedinte de partid la momentul la care au fost săvârşite faptele pentru care a fost judecat şi condamnat, avea o mare influenţă asupra celor consideraţi complici în dosar". În aceeaşi motivare se arată faptul că Năstase a coordonat simpozionul "Trofeul Caliăţii", în interesul de a strânge bani pentru campania electorală pentru prezidenţialele din 2004. De asemenea, Adrian Năstase este arătat drept un exemplu negativ de către judecători, pentru modul în care şi-a folosit influenţa politică. Inculpaţii din dosarul "Trofeul Calităţii" au obţinut un beneficiu constând în sume de bani sau menţinere în funcţii publice, avantajul substanţial revenind, "fără îndoială, persoanei pentru care întreaga «afacere» a fost pusă în mişcare, respectiv lui Adrian Năstase", se arată în motivarea ICCJ.
Judecătorii mai notează, în motivarea deciziei definitive din 20 iunie a instanţei supreme, dată publicităţii luni, că activitatea desfăşurată de inculpaţii din acest dosar reprezintă, "fără echivoc, un caz de corupţie la cel mai înalt nivel", întrucât era Năstase "unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai clasei politice româneşti, preşedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru în funcţie la acel moment şi candidat cotat cu şanse reale la cea mai înaltă demnitate a statului român".
Totodată, instanţa arată că, în acest caz, nu a fost vorba despre o simplă finanţare ilegală a unei campanii electorale, ci despre punerea la dispoziţia lui Năstase a unor fonduri ilicite de patru ori mai mari decât cele declarate oficial pentru întreaga