Mai multe firme sucevene au făcut casă bună cu zonele considerate paradisuri fiscale. Printre societăţile în acţionariatul cărora apar firme înregistrate în Cipru se numără şi unele extrem de cunoscute în judeţ şi în ţară, dar şi firme cu sediu social într-un apartament sau pe undeva prin vreun sat.
„Toţi cei care au ţinut banii în Cipru au câştigat 20% pe an, în timp ce, într-o situaţie similară în Anglia, s-a pierdut”, este declaraţia dată de Mişu Negriţoiu, economist şi preşedinte al grupului financiar ING România. Aceasta ar putea fi o explicaţie a faptului că o serie de firme sucevene s-au orientat spre insula Afroditei.
O altă explicaţie ar putea fi legată de recentul scandal scos la iveală de jurnalişti din 46 de ţări, care au început să publice secrete a peste 120.000 de societăţi şi fonduri off-shore, în care sunt implicaţi politicieni, mafioţi şi magnaţi de pe întregul glob, din mai mult de 170 de ţări. Firmele bănuite că au spălat 30.000 de miliarde de euro şi-au concentrat activitatea într-o serie de zone considerate paradisuri fiscale, cum ar fi Insulele Virgine Britanice, Insulele Cook, dar şi Cipru.
Dorna Lactate şi Dorna SA au unul şi acelaşi acţionar la Nicosia, în Cipru
Ecuaţia Cipru a fost citită cel mai bine de francezii de la Lactalis, care au cumpărat firmele Dorna Lactate din Dorna Candrenilor şi SC Dorna SA din Vatra Dornei. În spatele celor două firme se află unul şi acelaşi acţionar. Este vorba de Roadside Investmens LTD, cu sediul în Nicosia. La Dorna Lactate, ciprioţii deţin 54% din acţiuni, adică 29.011.867 de lei, în timp ce Lactalis figurează cu 46%, ceea ce reprezintă un aport vărsat de 24.713.401 lei.
La SC Dorna SA, implicarea firmei cu sediul în insula Afroditei pare mult mai mic, respectiv 4,72%, cu un aport vărsat de 1.532.597 de lei, faţă de contribuţia celor de la Lactalis, în sumă de