Nu există trădare mai mică sau mai mare când vine vorba de a-ţi înşela partenerul, însă psihologii au identificat patru tipuri de adulter care justifică anumite comportamente aducând o explicaţie atât pentru cei care au călcat strâmb, cât şi pentru cei trădaţi.
Oricine are măcar un prieten sau o prietenă care a trecut printr-o aventură sau care a ajuns la divorţ din cauza infidelităţii. Oricât am încerca să negăm, infidelitatea face parte din viaţa noastră şi oricine poate juca rolul de trădător sau de trădat. De multe ori, motivul se „pierde“, în urmă rămânând doar vina: „s-a întâmplat“.
Frank Pittman, psiholog american, explică în cartea sa, „Minciuni ascunse: Infidelitatea şi trădarea intimităţii“, că există patru tipuri de adulter, dar şi că infidelitatea este un fenomen atât de comun încât mereu se pot găsi feţe noi ale acesteia.
1. Infidelitatea accidentală
Cele mai multe prime aventuri sunt întâmplătoare. Nu sunt intenţionate, mai degrabă stau sub semnul lui
„s-a întâmplat“, „am alunecat“, „n-am vrut“. De obicei, sunt legate de o petrecere la care s-a băut un pahar în plus, de un moment de tandreţe ori pasiune neaşteptată sau chiar de o zi proastă. E adevărat că unii sunt mai predispuşi decât alţii să calce strâmb, dar i se poate întâmpla oricui. De multe ori, se poate întâmpla ca prima alunecare să aibă loc într-o călătorie de afaceri sau în cadrul unui team building, unde se întâlnesc mai mulţi factori favorizanţi.
„Cea mai surprinzătoare dinamică din spatele unei infidelităţi este politeţea rău-înţeleasă, sentimentul că ar fi nepotrivit, chiar nepoliticos să refuzi avansurile unui prieten. În acea galanterie de moment, cel care alunecă pe panta infidelităţii uită însă de curtoazia pe care ar trebui să o aibă faţă de partenerul de viaţă!“, explică psihologul Frank Pittman, citat de publicaţia „Psychology Today“. Expertul ma