O companie americană susţine că a dezvoltat o tehnică prin intermediul căreia pâinea nu mucegăieşte timp de 60 de zile. Soluţia constă în expunerea pâinii la microunde care ucid sporii ce cauzează respectiva problemă.
Astfel, reprezentanţii companiei afirmă că pot reduce în mod semnificativ cantitatea de pâine irosită, care în Marea Britanie reprezintă o treime din totalitatea pâinilor cumpărate. Tehnica poate fi folosită şi pe alte produse alimentare, cum ar fi carnea proaspătă de curcan, dar şi pe fructe sau legume, informează BBC.
Risipa de alimente este o problemă importantă în majoritatea ţărilor dezvoltate. În Statele Unite ale Americii, cifrele arată că o familie americană din clasa de mijloc aruncă la gunoi 40% din alimentele pe care le cumpără, contribuind la totalul de 165 de miliarde de dolari irosiţi anual în acest mod.
Pâinea este principalul „vinovat” care duce la catităţi enorme de deşeuri, în contextul în care aproximativ 32% din pâinile cumpărate numai în Marea Britanie sunt aruncate la gunoi în loc să fie mâncate, conform cifrelor furnizate de Departamentul de Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (DMAAR).
Cea mai mare ameninţare la temenul de valabilitate al pâinii este mucegaiul. Cum multe pâini se vând ambalate în plastic, orice urmă de apă care se evaporează din interior rămâne pe ambalaj şi duce la formarea unei suprafeţe umede. Astfel, se formează mediul prielnic pentru apariţia ciupercii care provoacă mucegaiul.
În condiţii normale, pâinea ar mucegăi în 10 zile. Dar compania americană Microzap susţine că a dezvoltat o metodă prin intermediul căreia pâinea nu mucegăieşte timp de 60 de zile.
La laboratorul companiei, directorul executiv, Don Stull, a prezentat dispozitivul metalic cu microunde care seamănă cu o linie de producţie industrială. Iniţial, a fost conceput pentru a distruge bacterii, cum ar fi salmo