Noile reglementări în activitatea sistemului bancar al Republicii Moldova intrate în vigoare din 5 aprilie, instituie un regim riguros de evaluare şi monitorizare de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) calităţii acţionarilor unei bănci
Astfel, dobândirea cotelor ce depăşesc 5% din capitalul băncii, precum şi majorarea cotelor până la atingerea sau depăşirea limitelor de 20%, 33% sau 50% poate fi efectuată numai cu permisiunea prealabilă a BNM. Totodată permisiunea este eliberată doar după o evaluare a calităţii şi solidităţii financiare ale potenţialului acţionar, conform unor criterii cumulative prevăzute în mod explicit. Noile reglementări prevăd şi o procedură detaliată de solicitare şi deţinere a permisiunii prealabile, în concordanţă cu principiul transparenţei.
"Dobândirea cotelor în capitalul social al băncii fără permisiunea BNM în cazurile prevăzute de lege, conduce la suspendarea exercitării drepturilor care derivă din deţinerea acestor cote. În acelaşi timp, Banca Naţională monitorizează calitatea acţionarilor unei bănci pe tot parcursul activităţii acesteia şi poate dispune un şir de măsuri, dacă acţionarii exercită o influenţă nocivă asupra instituţiei financiare", se spune într-un comunicat de presă al BNM.
Potrivit BNM, "în vederea asigurării transparenţei sectorului bancar, noile modificări interzic deţinerea cotelor de participare în capitalul social al băncilor de către persoanele rezidente în jurisdicţiile ce nu implementează standardele internaţionale de transparenţă. Asemenea cote urmează a fi înstrăinate în termen de un an de la data intrării în vigoare a legii".
Totodată, legea interzice suspendarea de către instanţa de judecată a anumitor acte ale Băncii Naţionale, până la soluţionarea definitivă a cauzei.
Experţii susţin că băncile ar trebui să fie cele mai interesate într-o transparenţă mai mare. Or, astfel