Galerie Foto
De fapt, pentru a fi în formă, tot timpul anului, în fiecare săptămână, trebuie să alegi măcar o zi în care să renunţi la alimentele bogate în toxine, cum sunt cele de origine animală şi să mănânci doar fructe şi legume”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Atenţie la necesarul de proteine!
Există numeroase studii care se referă la necesarul zilnic de proteine, componente esenţiale ale tuturor celulelor vii, alături de vitamine, enzime, zaharuri, lipide, apă şi de sarurile anorganice. De aceea, în perioada postului nu trebuie să renunţi la proteine, dar pe cele de origine animală le înlocuieşti cu cele de provenienţă vegetală. Dintre acestea, cele mai bune sunt proteinele complete, care conţin aminoacizi ce nu pot fi sintetizaţi de organism şi trebuie procuraţi din alimente precum: nuci, soia, fasole boabe, mazăre şi din linte.
Carbohidraţii sunt surse de energie
Carbohidraţii aprovizionează cu energie toate celulele organismului. În acelaşi timp, ei sunt şi singura sursă de energie pentru creier şi pentru globulele roşii din sânge. Aceste rezervoare de energie nu trebuie să lipsească din corp mai ales în timpul postului. Alege în special alimentele nerafinate, cum sunt fructele, legumele, produsele din faina integrală, în locul celor rafinale şi procesate (băuturile dulci, deşerturile şi zahărul), care sunt lipsite de vitamine şi de minerale. Este bine că aproximativ 60% din caloriile zilnice să provină din astfel de alimente.
Alege grăsimile bune
Nutriţioniştii îţi recomandă să consumi grăsimi “bune” (cele nesaturate), pentru că acestea ajuta organismul să asimileze vitaminele : A, D, E şi K. De aceea, în timpul postului înlocuieşte grăsimile “rele”(din preparatele de tip fast food şi din produsele de patiserie) cu grăsimi sănătoase pe care le iei din uleiurile vege