Musicalul lui Freidrich Loewe este cel mai cunoscut musical al secolului XX
Un week-end cu multă muzică şi veselie. Asta vă propun artiştii Operei Braşov, care, în această seară, de la ora 18.30, reduc pe scenă musicalul lui Freidrich Loewe – „My Fair Lady”, sub bagheta dirijorului Dorel Munteanu.
Frederich Loewe a adaptat subiectul piesei „Pygmalion”, a lui G. Bernard Shaw, reuşind să-l integreze cu succes prin muzica şi dansurile ritmate în atmosfera colorată a Angliei începutului de veac. „My Fair Lady” este cel mai cunoscut musical al secolului XX, combinaţie fericită între tradiţiile operetei vieneze şi muzica de dans, americană. Premiera absolută a avut loc pe Broadway, New York, în urmă cu jumătate de secol.
La Opera din Braşov, spectacolul a fost reluat după mai mult de 4 ani, în iunie 2011, la cererea expresă a publicului, cu adaptarea regiei de maestrul Cristian Mihăilescu după cea semnată de Anda Tăbăcaru.
Profesorul Higgins, din „My Fair Lady”, acceptă celibatul pentru a se consacra pe deplin preocupărilor sale creatoare. Consideră că deprinderea vorbirii corecte este o artă care poate transforma în bine o fiinţă omenească. Eliza Doolitte este florăreasa cu o pronunţie defectuoasă, ce va fi «modelată» de profesorul Higgins. În relaţia dintre Eliza-Higgins nu se găsesc efuziuni sentimentale. Ataşamentul lui Higgins faţă de Eliza este unul mai puternic decât iubirea adesea trecătoare. Când distrat, când dezlănţuit, metodic, uneori despotic şi brutal, schimbător şi chinuit, Higgins nu este decât omul în plin proces creator. Eliza trece de la revoltă la supunere, de la exasperare la ascultare, dar, ca şi lutul sculptorului Pygmalion, materia este uneori rebelă în mâinile artistului, silindu-l la încordare şi efort. Cum rezolvă artiştii Operei Braşov disputele, conflictele, situaţiile comice şi dramatice, veţi vedea la spectac