Oferta de locuri de muncă în judeţ din ultima perioadă a fost una subţire şi extrem de puţin variată. O arată o analiză efectuată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava (AJOFM), cu privire la evoluţia pieţei muncii în luna martie a acestui an. Statistica arată că pentru şomerii cu un nivel de studiu cât de cât mai ridicat, calificaţi într-o meserie, au fost disponibile puţin peste 20% din posturi. În rest, angajatorii au căutat doar muncitori necalificaţi.
Structura locurilor de muncă vacante
Conform analizei AJOFM Suceava, pe parcursul lunii martie 2013 angajatorii din judeţ au comunicat 2.005 posturi vacante.
Mirela Adomnicăi, director executiv al AJOFM Suceava, a detaliat: “Din aceste posturi vacante, 106 au fost pentru persoane cu studii superioare, 352 pentru studii medii, iar marea majoritate, 1.547, pentru învăţământ elementar”.
Aşadar, peste 75% dintre posturi au fost practic de muncă necalificată, pentru muncitori în construcţii, la demolare clădiri, exploatare lemn sau ambalare produse solide şi semisolide.
Pe ce posturi se angajează şomerii
Statisticile AJOFM Suceava arată că cei mai mulţi şomeri angajaţi în ultima perioadă s-au încadrat pe următoarele posturi: şofer autocamion şi maşini mare tonaj, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, vânzător, dulgher, lucrător comercial, muncitor necalificat silvicultură, agent vânzări sau manipulant mărfuri.
Aşadar, rezultă că pentru numeroşii absolvenţi cu studii superioare nu sunt mai deloc locuri de muncă, iar singura variantă este ca aceştia să se angajeze pe un post inferior calificării ori să aştepte vremuri mai bune.
Foarte puţine angajări printre absolvenţii şomeri
Mirela Adomnicăi a mai precizat că, la finele lunii martie a acestui an, rata şomajului din judeţ s-a cifrat la 5,88%, mai mică decât în lu