Fără a da şi vreo reţetă anume – dar vrând, se pare, a le mai veni în ajutor matroanelor (cu sensul de stăpâne ale casei) din epocă, neliniştite că nu mai ştiau cum să întocmească meniul zilei (şi era o vreme când se mânca “pantagrueleşte”, pe la toată casa de român oleacă mai înstărit) prin 1913, redactorii “Dimineţii” au început să dea idei pentru “Menu-ul zilei”. Pentru a face pe plac şi-acelora care se-nchinau zeilor gastronomiei de la Paris, şi ălora care erau în stare să se bată pentru gustoasa bucătărie românească, ziarul alterna meniurile “franţuzite” cu cele neaoşe. Ce-ar fi de spus e că, aproape-ntotdeauna, meniurile burgheze ale “Dimineţii” încep cu băuturi neaoşe – ţuica şi mastica sunt de bază! – şi se sfârşesc, invariabil cu vinuri româneşti şi şampanii franţuzeşti.
Ca să-nţelegeţi şi domniile voastre cam ce-nsemna, acum un veac, o masă într-o casă “apilpisită” de bucureştean, am să vă dau câteva exemple (cu menţiunea că nu ştiu, zău, dacă-ntocmirea meniului aparţine bucătăresei din casa dumnealui Constantin Mille, directorul ziarului, ori vreunui bucătar de pe la restaurantele frecventate de boema epocii).
Să ne întoarcem, deci, în căutarea savurosului, în aprilie 1913...
1 aprilie: “Potage Sport / Timbale Beaulieu / Filets Mignon Henri IV / Perdreaux rotis a la broche / Salade / Celeri braise au jus / Bombe Murillo / Gateau Trianon / Fruits / Cafe / Vins Ottonel Stirbey / Pommery Sec”.
6 aprilie: “ţuică / Mastică / Hors d’oeuvres / Ciorbă de peşte / Ghiveci naţional / Miel la tavă / Salată verde / Brânză / Fructe / Cafea / Vin Ottonel Stirbey / Pommery Sec”.
7 aprilie: “ţuică / Mastică / Icre negre moi / Unt / Supă de legume / Ostrople de pui / Mazăre Sautee / Frigărui de miel / Salată / Lapte covăsit / Fructe / Cafea / Vin Ottonel Stirbey / Champagne Pommery Nature”.
9 aprilie: “ţuică / Mast