O nouă carte despre actriţa franceză analizează felul în care imaginea sa a revoluţionat fomele de reprezentare a femeii anilor 50.
Nu este un lucru obişnuit ca o actriţă să se retragă la 39 de ani. Dar Brigitte Bardot, care împlineşte lunile acestea 79 de ani, nu s-a încadrat niciodată în parametrii normalităţii, scrie cotidianul spaniol El Pais, citând-o pe Ginette Vincendeau, profesoară de istoria cinematografului la King’s College din Londra.
Aceasta a publicat o carte initulată simplu „Brigitte Bardot” dedicată actriţei al cărui fizic a înlăturat rigiditatea din jurul stelelor cinematografiei anilor 1950 şi a revoluţionat întrega epocă.
Percepţia asupra lui Bardot era aceea de actriţă rea, dincolo de frumuseţea sa inegalabilă. În 1973, ea a părăsit cinematografia şi podiumurile de modă pentru a se dedica apărării drepturilor animalelor, fapt care a părut un capriciu la acea vreme, dar care s-a dovedit a fi un compromis autentic.
În cartea sa, Vincendeau face o analiză exhaustivă a vieţii şi operei acestui sex-simbol francez, care, graţie cinematografului, s-a transformat într-una dintre cele mai dorite femei de pe planetă. „Bardot a fost o revoluţie în privinţa formelor de reprezentare a femeii, a sexualităţii şi a tinereţii”, a explicat autoarea.
Vincendeau a mai publicat o carte despre Catherine Deneuve, o altă mare actriţă franceză, dar despre istoricul căreia spune că nu compară cu cel al lui Bardot.
Dealtfel, Simone de Beauvoir, una dintre cele mai importante intelectuale şi feministe din Occident, i-a dedicat lui Bardot un întreg eseu întitulat „Brigitte Bardot şi sindromul Lolitei” pentru efectul pe care l-a avut asupra percepţiei femeii în epocă, alături de dezvoltarea fără precedent a mijloacelor de comunicare.
Născută la Paris în 1934, Bardot aspira să devină balerină, dar încurajată de mama sa a început să