În acest an au fost obţinute trei sarcini prin transfer cu embrioni decongelaţi realizat în unul dintre centrele de fertilizare in vitro din Iaşi. Aceşti embrioni au fost criostocaţi în centru timp de un an în condiţii speciale de criogenare la o temperatură de -190 grade Celsius.
Fertilizarea cu embrioni congelaţi este o intervenţie destul de nouă în România, iar centrul din Iaşi este cel de-al doilea pe ţară ca şi performanţe. Până acum au rezultat opt copii din cele 58 de proceduri. Uşor ne apropiem de situaţia medicală din străinătate“, a declarat prof. Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii „Cuza Vodă“ din Iaşi.
Fertilizarea in vitro cu embrioni congelaţi, o şansă pentru bolnavi
Fertilizarea in vitro cu embrioni congelaţi este unica şansă de a avea un copil oferită persoanelor care suferă de boli incurabile. Din cauza tratamentelor invazive, bolnavii de cancer sau leucemie devin infertili.
„Noţiunea de congelare a embrionilor este destul de nouă în România, dar oferă şansa cuplurilor care suferă de cancer sau lecemie, de a avea un copil. Din cauza tratamentelor urmate, a chimioterapiei sau a radioterapiei, aceştia devin infertili şi prin această procedură de fertilizare in vitro pot deveni părinţi. Dorim, pe această cale, o colaborare cu Institutul Regional de Oncologie din Iaşi“, adaugă medicul Mircea Onofriescu.
În Statele Unite ale Americii, cancerul testicular, se numără printre cele mai frecvente afecţiuni în rândul tinerilor, „conservarea“ fertilităţii fiind singura şansă a lor de a avea un copil. Prin intermediul instalaţiilor de congelare, atât sperma cât şi embrionii sunt păstraţi la o temperatură de sub -183 grade Celsius în nişte recipiente cu azot lichid, pe o perioadă chiar şi de 10 ani. În funcţie de calitatea celulelor, aproximativ 60% din acestea rezistă procedurilor de congelare, spermatozoizii fiind mai rezisten