Un sculptor francez şi-a expus azi instalaţia la care a lucrat în ultimele zile în Grădina Botanică din Cluj, într-un eveniment arhitectural. Fâşiile suspendate din lemn, ondulate în varii curbe şi suspendate cu sfori legate de stâlpi bine ancoraţi în solul de lângă serele grădinii botanice reprezintă, spune artistul, frumuseţea româncelor.
Artistul Denis Tricot face sculptură de 22 de ani iar azi e prezent la Cluj pentru a doua oară, după prima vizită din anul 2000, despre care prima amintire e un frig crunt. "România e ţara care mi-a oferit cele mai frumoase complimente", a spus Tricot astăzi. "În 2000 la Cluj mi s-a spus că sculptez aerul, recent că lucrurile mângâie obrazul sculpturilor mele".
Fâşiilor curbe de lemn istoricul Ovidiu Pecican le-a găsit o însemnătate: "reprezintă alternanţa vale-deal a României, "metafora pe care mi-o inspiră e opera filosofică a lui Blaga", spune el. "Sau poate", încearcă Pecican o altă explicaţie, inspiraţia e alta - "Vasile Conta, autorul teoriei ondulaţiunii universale".
Explicaţia autorului e alta, însă: sculptura reprezintă frumuseţea femeii românce.
Iată şi prezentarea sculpturii, oferită chiar de autor:
"Ca întotdeauna atras de plante, la prima mea vizită în Grădina Botanică din Cluj, în anul 2000, am simţit forţa pasiunii pentru botanică. Aici, în special în sera minunilor, ne putem imagina cum această pasiune pentru plante a protejat colecţiile în orele sufocante ale istoriei româneşti. În luna februarie a anului 2000, îngheţul bloca totul, lipsa de mijloace financiare devora totul", a scris artistul într-o prezentare a lucrării expuse la grădina botanică. "Totuşi, în serele încălzite, varietăţi exotice de plante încântau vizitatorii. Acest farmec, strategiile extraordinare, promisiunile, devotamentul, pasiuniea pe care acestea le dezvăluie, a ţesut o legătură între mine şi acest loc. Mai tâ