Cu doar 48 de euro/persoană/an alocați de Ministerul Sănătății pentru pacienții cu boli cardiovasculare, România se situează pe locul trei la nivel european la capitolul deceselor cauzate de aceste boli. Statisticile sunt prezentate de Dan Zaharescu, director ARPIM, cu ocazia zilei mondiale a sănătații de pe 7 aprilie.
Bolile cardiovasculare reprezintă în continuare principala cauză de deces atât în România cât şi în Europa, conform ultimului raport al Societăţii Europene de Cardiologie. Raportul făcut public în anul 2012 relevă că anual 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare, 18% de diferite forme de cancer, iar 5% de boli respiratorii.
,,Nu întâmplător Ziua Mondială a Sănătăţii de anul acesta (7 aprilie) este dedicată controlului tensiunii arteriale, unul din factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Dintre bolile cronice, cele cardiovasculare sunt cele mai uşor de prevenit şi paradoxal cele care cauzează cele mai multe decese la nivel naţional, european şi global.
Statisticile plasează România pe locul 3 la nivel european la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, după Bulgaria şi Ucraina. La polul opus se situează Danemarca, Franţa şi Israel unde mai puţin de 30% dintre decese au cauze cardiovasculare”, declară Dan Zaharescu, Director Executiv Adjunct Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
România alocă cei mai puţini bani pentru îngrijirea bolnavilor, aproximativ 48 Euro/persoană/an. Astfel ţara noastră pierde anual 2,5 miliarde Euro rezultaţi din scăderea productivităţii în cazul bolnavilor care nu mai pot munci din cauza stării de sănătate precare sau a membrilor familiei care sunt nevoiţi să rămân acasă să îi îngrijească.
,,Poate că aceste statistici se vor schimba şi sănătatea pacienţilor cardiovasc