Cu toţii stim că pâinea îngraşă. Dar, iată că pericolul nu se opreşte aici. Vorba veche din bătrâni că „pâinea îngraşă şi prosteşte” are fundamente demonstrate, mai nou, de cercetări medicale. Cum de a ajuns pâinea, un aliment de bază pentru o mare parte din populaţie, să aibă o reputaţie atât de şifonată? În primul rând, pentru că i-a scăzut calitatea odată cu industrializarea si supraprocesarea. Mai exact, o serie de nutrienţi pe care îi găseai în pâinea de casă, făcută din grâu măcinat, lipsesc din cele mai multe sortimente de pâine disponibilă astăzi la raft. În schimb, aceste produse sunt pline de coloranţi, conservanţi şi agenţi care să potenţeze gustul. Chiar şi sortimentele de pâine integrală conţin conservanţi. Prin urmare, şi pâinea, ca majoritatea produselor procesate, devine o sursă suplimentară de E-uri. Ne creşte glicemia şi accentuează oboseala În cele mai multe cazuri, pâinea ne creşte rapid nivelul de zahăr din sânge şi aşa ajungem să acumulăm kilograme în plus şi să devenim din ce în ce mai obosiţi. Iar consecinţele negative ale consumului de pâine nu se opresc aici. Când o mâncăm, organismul o transform rapid în glucoză care, eliberată în sânge într-o cantitate prea mare, determină leziuni la nivelul arterelor şi ne face mai rezistenţi la insulină, de aceea ne creşte riscul de diabet. Ulterior, nivelul glicemiei, crescut brusc, scade la fel de rapid şi ne lasă obosiţi, cu o capacitate scăzută de concentrare şi, din păcate, chiar predispuşi la fluctuaţii emoţionale şi …flămânzi. Aşa se ajunge la kilograme în plus, risc de diabet, depozite de grasime în jurul taliei şi …letargie. Dă alergii şi ne scade inteligenţa O proteină naturală, glutenul, este prezentă în majoritaea produselor de panificaţie. La această substanţă o mulţime de persoane au dezvoltat intoleranţă, în timp ce alţii sunt chiar alergici la gluten. Iar dacă nici intoleranţa şi n