Atacurile cibernetice din ultimii ani au forţat statele occidentale să dezvolte strategii de apărare împotriva acestora. În 2013, deja se vorbeşte despre posibilitatea de a răspunde printr-un război la un atac cibernetic.
Volumul de atacuri cibernetice a crescut în ultima perioadă, iar un grup condus de NATO a publicat deja un mic manual albastru care vorbeşte despre regulile generale ale războiului cibernetic. Nu este un document oficial, ci unul cu recomandări.
Practic, regulile pe care le-au asamblat oficialii internaţionali din domeniul securităţii online ar putea face ca linia dintre războiul real şi cel cibernetic să dispară, iar un atac informatic să se transforme într-un război de sine stătător.
Manualul de la Tallinn este primul manual informal de reguli asupra războiului cibernetic şi recomandările vorbesc de permisiuni date naţiunilor pentru a porni un război real, nu unul pe internet.
NATO şi SUA au dorit să facă acest document pentru a se apăra mai bine asupra atacurilor informatice. Preşedintele Obama a făcut demersuri privind întărirea apărării informatice, ameninţările cibernetice fiind „cea mai mare ameninţare asupra Statelor Unite”.
Pentagonul are deja un comandament de 900 de oameni, care a fost inaugurat acum trei ani şi este localizat în Fort Meade. Dar americanii vor să dezvolte acest comandament la 4.900 de oameni în câţiva ani.
Manualul de la Tallinn poate fi citit integral accesând acest link.
Importanţa documentului de la Tallinn
Manualul a fost dezvoltat sub conducerea avocatului american Michael Schmitt, iar reprezentaţii NATO îl numesc cel mai important document al epocii cibernetice.
„Să fim sinceri, toată lumea a tratat internetul ca un soi de Vest Sălbatic, o zonă fără legi. Dar legile internaţionale ar trebui să fie aplicabile şi asup