Ca aşezare la răspântie de drumuri neguţătoreşti, Cetatea de pe Bega a căutat să asigure şi locuri de odihnă şi ospătare pentru călătorii ce-şi aveau trecere pe aici
Cronici din trecut pomenesc despre multe astfel de aşezământe de popas şi petrecere. Interesante detalii din cartea “Prin Timişoara de altădată” a publicistului Aurel Cosma.
Cel mai vechi şi totodată – în epocă – cel mai elegant hotel cunoscut în Timişoara era “Trâmbiţaşul” (Der Trompeter). Hotelul funcţiona încă din secolul al XVIII-lea, în actual clădire de pe strada Episcop Augustin Pacha, colţ cu strada Eugeniu de Savoya. La început, edificiul avea un singur etaj; spre sfârşitul secolului al XIX-lea a mai fost construit un nivel.
Hotelul Der Trompeter avea instalaţii de aprovizionare cu apă şi condiţii bune de cazare, corespunzătoare nivelului de civilizaţie de atunci. Aici trăgeau persoane din înalta societate şi oameni bogaţi.
Marele cotidian de limbă germană Temeswarer Zeiting – (care apărea în acele vremuri) avea o rubric specială în care publica numele oaspeţilor care îşi făceau sejur la Der Trompeter (cu menţionarea localităţii de unde vin şi a motivului vizitei).
În numărul din 7 martie 1866 al ziarului, la rubrica respectivă, se consemna; “Excelenţa sa Prinţul Alexandru Ioan Cuza, din Bucureşti, în trecere, F.Pissotzky, adjunct al prinţului Cuza, din Bucureşti”. Într-adevăr, este cunoscut faptul că domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în drumul său de exil, a făcut un scurt popas în Timişoara, în 7 şi 8 martie 1866. (n.r. aici a fost cazat în mai multe rânduri şi împăratul Franz Iosef)
Fostul hotel Trompetistul a devenit Hotel Hungaria
Astăzi, întru neutarea acelei împrejurări, pe clădirea din strada Episcop Augustin Pacha este aşezată o placă memorial.
Alte hoteluri (având şi restaurant), î