Ziua Mondială a Diabetului, marcată pe 14 noiembrie, este o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale de Diabet, care îşi propune, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, să informeze publicul larg cu privire la această afecţiune şi să educe persoanele care suferă de diabet. Diabetul afectează peste 347 de milioane de oameni la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Numărul persoanelor cu diabet este în creştere şi se estimează că, până în anul 2030, va ajunge la 552 de milioane. În cele mai multe cazuri, boala este descoperită întâmplător, pacienţii neconştientizând existenţa afecţiunii timp îndelungat. Printre cauzele care conduc la această situaţie se numără lipsa educaţiei medicale şi a informării cu privire la mijloacele de prevenţie şi tratament, dar şi cu privire la riscurile şi complicaţiile pe care această boală le poate genera în timp.
Riscul de deces este dublu la persoanele cu diabet
„În rândul persoanelor cu diabet zaharat, riscul de deces este dublu comparativ cu cel al persoanelor care nu suferă de această afecţiune. Dacă luăm în calcul şi toate complicaţiile acestei boli, ne dăm seama cât de importantă este educaţia specifică şi continuă a pacienţilor cu diabet pentru succesul terapiei şi controlul evoluţiei acestei afecţiuni pe termen lung‟, a subliniat Dan Zaharescu, director executiv la Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Expertul a mai precizat că, datorită progreselor medicinei, astăzi se poate trăi timp îndelungat cu diabet. Accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie le poate îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii şi, implicit, a celor din jurul lor. Prin cercetare şi dezvoltare continuă, medicina modernă vizează descoperirea de noi molecule destinate terapiei diabetului zaharat, care să permită un control optim al glicemiei, contrib