Înfiinţată prin Decret Regal, la 6 aprilie 1913, sub denumirea de Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale (AISCI), Academia de Studii Economice din Bucureşti este prima instituţie de învaţământ economic superior din România.
În sala Aula Magna din Academia de Studii Bucureşti (ASE), s-au adunat, începând de miercuri, 3 aprilie, deopotrivă profesori, studenţi, rectori şi decani ai instituţiei cu lideri politici, diplomaţi, bancheri, şefi de stat şi personalităţi din mediul cultural. S-au strâns pentru a celebra, prin discursuri, nostalgii şi îndemnuri motivaţionale, şi trasând obiective de viitor, 100 de ani de ASE. „Academia de Studii Economice va deveni o universitate internaţională până în 2020“, a declarat, înaintea începerii festivităţii dedicate Centenarului ASE, pentru Ziarul Financiar, rectorul Academiei de Studii Economice, Pavel Năstase.
Privind spre trecut, însă, la începuturile ei, Academia de Studii Economice, avea obiective mai modeste. Era formată din câteva sute de studenţi şi o mână de profesori. Palatul Academiei de pe strada Căderea Bastiliei, unde se află instituţia în prezent, nu exista, iar numărul facultăţilor era redus la trei, faţă de 11, câte sunt în prezent. adevarul.ro descrie, de la 100 de ani de la înfiinţare, traseul Academiei, cât şi personalităţile marcante care, fie au fost îndrumători ai studenţilor, fie au contribuit la dezvoltarea instituţiei.
La început a fost „Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale“
Până în anul 1913, pregătirea economică se realiza în şcoli medii şi superioare de comerţ şi în cadrul facultăţilor de Drept. Astfel că, Nicolae D. Xenopol (fratele istoricului A.D. Xenopol), Ministrul Industriei şi Comerţului în acea vreme, sprijinit de un grup de tineri, care studiaseră universităţi sau făcuseră doctoratul în străinătate – în special în Germania şi Franţ