Modificările care urmează să fie aduse Codului Silvic, anunţate de Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, îi nemulţumesc profund pe agenţii economici suceveni care se ocupă de exploatarea şi procesarea masei lemnoase.
Aceştia, prezenţi vineri la Adunarea Generală a ASFOR Suceava (Asociaţia Forestierilor), s-au pronunţat contra ideii de a se permite exploatarea arborilor cu o vârstă de numai 80 de ani, nu 120 de ani, cum se procedează acum, spunând că asta va duce la distrugerea pădurilor, într-un timp foarte scurt.
O altă măsură considerată greşită chiar de către cei care se ocupă de exploatarea masei lemnoase este cea de a permite exploatarea întregii mase lemnoase încredinţate unei firme, pentru o perioadă de 10 ani, chiar din primul an.
Interdicţia de a mai intra în pădure, aplicată procesatorilor de masă lemnoasă, este considerată de asemenea abuzivă, fiind prezentate mai multe situaţii care dezavantajează clar agenţii economici, care ar trebui să cumpere lemnul doar la drumul auto, nu pe picior, cum se procedează acum.
Președintele interimar al ASFOR, Ciprian Muscă, i-a asigurat că toate nemulţumirile, dar şi sugestiile acestora au fost notate şi le va înainta conducerii centrale a asociaţiei, pentru a le discuta cu reprezentanţii Guvernului.
În acelaşi timp, agenţii economici care se ocupă de exploatarea şi procesarea lemnului îi vor putea prezenta toate ideile şi nemulţumirile lor direct ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, care va veni special la Suceava să discute cu ei pe această temă.
Vizita anunţată a acesteia la Suceava, pentru o dezbatere publică pe tema modificării Codului Silvic, nu este deloc întâmplătoare, în condiţiile în care judeţul nostru are cel mai mare număr de agenţi economici atestaţi să presteze activităţi de exploatare şi procesare a lemn