Persoanele trecute de 65 de ani, care au un nivel ridicat al acizilor omega trei, prezenți în carnea de pește, trăiesc mai mult cu doi ani, în medie, comparativ cu cei care nu consumă pește, este rezultatul unui studiu publicat în cursul acestei săptămâni în jurnalul ştiinţific Annals of Internal Medicine, în Statele Unite ale Americii.
Oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health au descoperit că în cazul persoanelor cu nivel ridicat al acizilor grași omega-3, riscul de a deceda era cu 27% mai mic, iar cel de a muri în urma unei afecțiuni cardiace era cu 35% mai redus, față de persoanele care prezentau un nivel scăzut al acestor acizi, relatează AFP, potrivit descoperă.ro.
Studiul a coagulat 16 ani de date colectate de la 2.700 de adulţi americani cu vârste mai mari de 65 de ani, care nu consumau suplimente cu ulei de pește. Rezultele au arătat că subiecții cu cel mai mare nivel al acizilor graşi omega-3 în corp prezentau cel mai mic risc de a muri din orice cauză, trăind în medie cu 2,2 ani mai mult decât persoanele care prezentau cel mai scăzut nivel al acestor acizi graşi.
Astfel, oamenii de știință au constatat că acidul docosahexaenoic (DHA) scade riscul unui deces în urma unei probleme de inimă, în timp ce acidul eicosapentaenoic (EHA) prezenta o legătură puternică cu un risc mai mic de atac de cord nonfatal. De asemenea, acidul docosapentaenoic (DPA) scade riscul de a muri în urma unui accident vascular cerebral.
În legătură cu cercetarea privind importanța acizilor grași omega-3 pentru sănătatea persoanelor trecute peste 65 de ani, Dariush Mozaffarian, principalul autor al studiului şi totodată profesor în cadrul departamentului de epidemiologie al Harvard School of Public Health, a comentat: „Studiul nostru subliniază importanţa pe care un nivel adecvat de omega-3 în sânge îl are pentru sănătatea cardiovasculară, sugerâ