Privatizarea CFR Marfă este mijlocul prin care statul va curăţa, din nou, de datorii pe CFR SA, după ce, anul trecut, a şters cele aproape 4 miliarde lei pe care CFR le datora bugetului de stat, prin conversia lor în acţiuni.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, CFR Marfă va prelua datorii bugetare de 606 milioane lei de la CFR SA, prin compensarea unei părţi din sumele pe care operatorul feroviar de marfă le are la compania de infrastructură, iar creanţele bugetare vor fi convertite în acţiuni, astfel că veniturile din privatizare vor intra la buget.
"Va fi o ordonanţă de urgenţă prin care CFR Marfă va prelua datoria de 606 milioane lei pe care CFR Infrastructură o are la ANAF. Prin această operaţiune, ANAF va descărca pe CFR Infrastructură de creanţă, iar CFR Marfă îşi va stinge parţial datoria pe care o are la CFR Infrastructură. În pasul al doilea, statul va putea transforma datoriile preluate în acţiuni, în vederea privatizării".
"Prin această procedură se scad semnificativ şi arieratele companiilor de stat monitorizate de FMI şi se completează şi veniturile bugetare", au explicat sursele citate, precizând că operaţiunea a fost discutată şi cu reprezentanţii Comisiei Europene.
CFR SA datorează statului 610 milioane de lei - restanţe acumulate în mai puţin de un an, după cum a afirmat, zilele trecute, Dimitris Sophocleous, managerul general al companiei de cale ferată, precizând: "CFR înregistrează lunar datorii la bugetul de stat de 40-45 de milioane de lei. (...) CFR are probleme financiare, la finalul lui 2012 având arierate semnificative la stat şi la furnizorii de energie electrică. Avem poprite aproape toate conturile bancare ale companiei de către ANAF şi de salariaţi, în cazul acestora din urmă pentru drepturi salariale neachitate din 2008 şi câştigate în instanţă".
Pe lângă restanţele la buget, CFR mai are