In pofida continutului lor ridicat de colesterol, gălbenuşurile nu trebuie eliminate din alimentatia noastra. In primul rand pentru ca un consum regulat de ouă nu influenţează deloc nivelul de colesterol general din sânge, iar in al doilea rand pentru ca acest aliment creşte nivelul de colesterol bun, cu efect de protejare a inimii.
Este ceea ce incearca sa demonstreze doua recente studii. Specialistii in domeniu atrag atentia ca intre colesterolul din dietă si cel din sânge, asociat cu un risc ridicat de infarct şi accident cerebral, nu trebuie pus semn de egalitate. Sunt doua lucruri total diferite, care nu trebuie sa conduca la confuzii.
"Din punctul de vedere al dietei alimentare a americanilor, există probleme mai mari decât colesterolul", spune Drew Ramsey, profesor psihiatru la Columbia University, care studiază asocierile dintre stilul de viaţă şi sănătatea psihică. Potrivit spuselor sale, "nimic nu sugereaza ca pe primul lor în topul îngrijorărilor legate de optiunile alimentare ar trebui sa fie colesterolul". Dimpotriva, subliniaza Ramsey, citat de Huffington Post, "parerea unanima este ca diabetul şi obezitatea sunt provocate de consumul exagerat de alimente procesate".
Care sunt insa cele mai importante beneficii ale consumului de gălbenuşuri (sau ouă întregi): Ochi - gălbenuşul conţine luteină şi zeaxantină, două carotenoide asociate cu o reducere a riscului de apariţie a cataractei şi a degenerescenţei maculare. Inimă - consumul regulat de ouă (unul pe zi) contribuie la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor de sânge şi de producere infarctului şi accidentului cerebral. Creier - gălbenuşul, deşi bogat în colesterol, aduce mari beneficii asupra sănătăţii generale, printre acestea numărându-se şi faptul că el conţine un nivel ridicat de colină (vitamina B7), care contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor neurologice, la reduce