Expertii din Finante au fost mandatati sa verifice la ministere şi alte autoritati centrale corectitudinea raportarilor de datorii inregistrate la 28 februarie, control care va fi extins la structuri din subordinea acestora daca nu se constata o reducere de minimum 20% a arieratelor fata de ianuarie.
Astfel, personalul din directiile generale de trezorerie, contabilitate publica şi programare bugetara din Ministerul Finantelor a fost imputernicit sa efectueze verificari la nivelul autoritatilor publice, ministerelor şi celorlalte organe ale administratiei publice centrale care inregistreaza arierate la 28 februarie 2013, cu privire la corectitudinea raportarilor arieratelor şi platilor restante.
Verificarile vor viza modul de raportare atat a arieratelor de peste 90 zile, cat şi a platilor restante cu o vechime cuprinsa intre 1 şi 90 zile. In cazul in care, in urma verificarilor, la o autoritate publica, minister şi alte organe ale administratiei publice centrale nu se constata o diminuare cu cel putin 20% a arieratelor in sold la 28 februarie 2013 fata de cele in sold la 31 ianuarie 2013, se va solicita Directiei generale de inspectie economico-financiara sa efectueze verificari la nivelul institutiilor publice din subordinea acestora care au generat arieratele şi platile restante respective, cu privire la modul de raportare şi inregistrare in contabilitate a acestora şi masurile propuse de ordonatorii de credite pentru reducerea lor.
Verificarile vor fi efectuate pana la 15 mai, urmarindu-se provenienta arieratelor şi a platilor restante, precum şi modalitatile pe care ordonatorii principali de credite le au in vedere pentru reducerea acestora. Eliminarea arieratelor din administratie a fost una dintre principalele solicitari formulate de fiecare data de Fondul Monetar International, pe care Guvernul nu a reuşit pana in prezent