La prima impresie, ai zice că nu merită să îţi faci un card de credit, din cauza costurilor pe care le implică - taxă de emitere, taxă de administrare, comision de retragere… Specialiştii portalului de servicii financiare Efin.ro demonstrează însă că, folosit responsabil, cardul de credit îţi aduce un real câştig. La prima impresie, ai zice că nu merită să îţi faci un card de credit, din cauza costurilor pe care le implică - taxă de emitere, taxă de administrare, comision de retragere… Specialiştii portalului de servicii financiare Efin.ro demonstrează însă că, folosit responsabil, cardul de credit îţi aduce un real câştig.
Cardul de credit îţi poate aduce bonusuri la cumpărături, premii constând în electronice, excursii, bilete la concerte etc. Cu o condiţie: să îl foloseşti aşa cum a fost el conceput, pentru a efectua plăţi directe la comercianţi. Dacă rambursezi banii integral în perioada de graţie, dobânda este zero. În schimb, dacă scoţi bani de la bancomat, banca te taxează. Iată cum stau lucrurile în cazul a trei bănci analizate de specialiştii site-ului www.efin.ro.
- Utilizarea cardului de credit de la ING Bank pentru retrageri de numerar la ATM-urile băncii este taxată cu 0,5% per tranzacţie, în timp ce pentru retragerile de numerar efectuate la ATMurile sau ghişeele altor bănci se percepe un comision de 1% + 5 lei. Pentru retragerile în euro efectuate la ATM-uri în ţară şi în străinătate se percepe un comision de 1,5% +15 lei. Dobânda aferentă acestui card de credit este de 17,06%, taxa de emitere, ca şi cea anuală de administrare a instrumentului de plată e de 35 de lei. Banca oferă o perioadă de graţie de până la 45 de zile pentru plăţile efectuate la comercianţi prin POS. Pentru a obţine un astfel de card de credit trebuie să ai o vechime în muncă de minimum 1 an, fără întreruperi mai mari de 30 de zile, iar vechimea la ultimul angajator să fi