* Elena Şaroikina, director al Asociaţiei Naţionale de Securitate Genetică a Rusiei: "În industria peştelui au loc afaceri mari"
Europa traversează o nouă criză în industria alimentară, care priveşte fraudarea etichetelor la peşte, astfel încât peştele scump este înlocuit cu unul ieftin, având o calitate inferioară. Investigatorii au descoperit că o treime din produsele alimentare marine din magazine şi restaurante nu corespund informaţiilor de pe etichetă.
Elena Şaroikina, director al Asociaţiei Naţionale de Securitate Genetică a Rusiei, a explicat, potrivit site-ului romanian.ruvr.ru, procesul prin care producătorii fraudau sistemul de alertă europeană în domeniul alimentar: "Macroul poate fi procesat în aşa fel încât să semene cu file de anghilă, un sort de peşte mai scump. Totul este posibil: aromele, coloranţii îşi fac treaba. Probabil că această situaţie va continua, deoarece alimentele se scumpesc, iar producătorii au tot mai multe stimulente să înlocuiască materia primă scumpă cu una ieftină. Foarte mult peşte vine din Asia. Iar acolo afacerile se desfăşoară după bunul plac. Iar pentru a vinde un produs, ei îi pun o altă etichetă, ca să obţină mai mulţi bani".
Potrivit expertului rus, această situaţie, cel mai probabil, durează de câţiva ani, însă a fost depistată abia acum: "În industria peştelui au loc afaceri mari, iar scopul lor principal este creşterea veniturilor producătorilor. Europa s-a lovit de faptul că sistemul de control al producţiei importate are lipsuri. Întrucât scandalurile alimentare au loc în ultimul timp permanent, este clar că se va examina problematica respectivă şi se va încerca găsirea unui alt sistem de control pe piaţă".
Scandalul legat de falsa etichetare a peştelui face parte dintr-un cadru mai larg la nivel european, precum laptele toxic din Serbia, toxinele din caşcavalul spaniol şi carnea de cal din F