Atunci când au analizat datele transmise de către telescopul spaţial Kepler, astrofizicienii au descoperit că variaţia luminozităţii stelei KOI-256 indica prezenţa unei planete gigant. Analizând datele mai în detaliu, şi combinându-le cu cele obţinute de către telescoapele terestre, cercetătorii au ajuns la o altă concluzie...
Aşa cum ştiţi, telescopul spaţial Kepler este un căutător de planete extrasolare. Pentru a identifica aceste planete se foloseşte metoda tranzitului, pe care am prezentat-o pe larg în numărul din februarie al revistei Ştiinţă şi tehnică. În primă fază, înainte de confirmarea cu ajutorul observaţiilor efectuate cu alte metode, planetele nou descoperite de către Kepler poartă numele de planete candidat, iar stelele respective sunt trecute în catalogul Kepler ca obiecte de interes (Kepler Object of Interest –KOI).
Una dintre acestea, este KOI-256, o stea cu un diametru de circa două ori mai mic decât cel al Soarelui. Datele transmise de Kepler arătau că, o dată la aproape 28 de ore, se producea o scădere de luminozitate a stelei, semn că în jurul ei orbitează o planetă. O analiză mai atentă a curbei variaţiei de luminozitate a arătat ceva ciudat. Variaţia era foarte bruscă. Acest aspect a atras interesul unei echipe de cercetători, conduse de către Phil Muirhead, de la CalTech.
Puteţi citi mai multe pe site-ul revistei "Ştiinţă şi Tehnică"