Transformarea sudului ţării într-un deşert arid şi sterp este un subiect ce a strârnit interesul jurnaliștilor de la MHAlert.ro, care au realizat un reportaj pe malul Dunării, un loc parcă uitat de ploi. Contestat de unii, acceptat de alţii, dar ce-i mai important şi mai grav, ignorat complet de autorităţi, deşertul României pune în fiecare an noi fire de nisip la temelia unei case ce se năruie purtată de vânt, dar în urma căreia se naşte încet dar sigur Sahara României.
Zeci de mii de hectare de suprafeţe agricole transformate în teren arid în Mehedinţi. Alte 330.000 de hectare la nivelul întregii ţări. Din Banat şi până în Dobrogea, sudul devine încet dar sigur Sahara României.
Paradoxal, totul se întâmplă la doi paşi de Dunăre, fluviu pe care trec anual sute de miliarde de metri cubi de apă. Efectul încălzirii globale, ignoranţa noastră, rapacitatea care ne-a cuprins după revoluţie, transformă verile din sudul ţării într-un cuptor ce pârjoleşte totul. Am ajuns aici la nici 20 de ani de când am ras de pe faţa pământului perdele de protecţie şi sute de hectare de livezi cu pomi fructiferi. Apoi, nu mai avem nici un metru din sistemul de irigaţii care se întindea odinioară zeci de mii de hectare, în Mehedinţi. Culturile se usucă văzând cu ochii sub arşiţa soarelui, iar terenurile nu mai dau randament. Agricultorii au şi renunţat să le mai cultive, sunt săraci, nu au bani şi totul cade pradă metru cu metru nisipurilor. Şi pe măsură ce trec anii arşiţa pare să fie din ce în ce mai mare.
Agricultorii au avut doi ani de coşmar şi pare că mai urmează unul, pentru că meteorologii spun că şi în 2013 vom avea două luni de de secetă cumplită. Acest lucru înseamnă că la porumb culturile vor fi compromise.
Niciun strop de apă artificială de şase ani
Burila Mare este una din localităţile cu cea mai mare arie de terenuri transformate în nisipuri în M