Statele Unite declară că se tem de un război declanşat „din greşeală“. Tinereţea lui Kim Jong-un şi modul în care şi-a sfidat adversarii sugerează că un conflict ar putea izbucni la orice pas greşit făcut de liderul de la Phenian.
Asta este, cel puţin, opinia mai multor oficiali americani. Într-un articol publicat pe CNN şi semnat de Wesley Clark, fostul comandant al forţelor NATO în Europa, acesta porneşte de la întrebarea: „Şi dacă războiul ar fi declanşat de un accident sau de o eroare de calcul“ din partea nord-coreenilor?
În acelaşi timp, senatorul american John McCain avertizează, într-o declaraţie difuzată de postul CBS, că, din informaţiile pe care le are, Coreea de Nord urmează să provoace „o catastrofă“. Oficialul american preconizează că Phenianul va lansa rachete nucleare miercuri, pe 10 aprilie.
„Nu ştiu ce joc joacă acest tânăr. Nu o dată, războaiele au început accidental“, a mai spus McCain şi a subliniat că „este o situaţie foarte gravă“.
Pe de altă parte, generalul Clark arată că, în ciuda retoricii belicoase a ţării asiatice, un război nu a izbucnit încă.
„În primul rând, considerăm că puterea covârşitoare a Statelor Unite garantează că orice atac nord-coreean s-ar încheia, în cele din urmă, cu distrugerea regimului. În al doilea rând, liderii sud-coreeni au dovedit o stăpânire de sine remarcabilă în faţa umilitoarelor provocări nord-coreene. În al treilea rând, este posibil ca nord-coreenii să nu fi intenţionat vreodată să atace, deşi nu avem cum să ştim asta – sau înţeleg că puterea combinată a Statelor Unite şi a Coreei de Sud ar distruge Coreea de Nord, dacă ar începe războiul“.
Argumentele lui Clark sunt unele invocate pe scară largă, cu atât mai mult cu cât Coreea de Nord nu are deocamdată aliaţi. Declaraţiile de astăzi ale oficialilor chinezi arată că ameninţările lui Kim Jong-un nu sunt susţinute nici măcar