Klaus Iohannis si-a schimbat la 180 de grade pozitia privind coabitarea dintre Guvern si presedinte, in ultimele doua luni.
Astfel, daca in 15 februarie, Klaus Iohannis reprosa Guvernului lipsa de coabitare cu presedintele, care a creat probleme in negocierea alocarilor din bugetul european pentru Romania, la viitorul cadru de executie bugetara, acum sustine ca nu o priveste cu ochi buni.
Politicianul sublinia in februarie ca problema nu este cine ar trebui sa ne reprezinte la Consiliul European, presedintele sau premierul, ci cei care o fac sa aiba “un punct de vedere unitar”.
“Daca Romania vorbeste pe doua sau mai multe limbi este un dezavantaj net. Intotdeauna, cand o entitate, in cazul acesta o tara, are un punct de vedere care este comunicat la fel de toti lobbystii, vocea este mai bine auzita decat daca vine fiecare cu o susoteala de-a lui. Daca unii s-au dus intr-un fel si altii in alt fel, am pierdut din forta la lobby”, a explicat in februarie primarul Sibiului.
Si-a schimbat total pozitia
Intrebat, pe 6 aprilie, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, cum vede "armonia din ultima perioada" dintre Traian Basescu si Victor Ponta, Iohannis a raspuns ca USL a fost infiintat, s-a consolidat si a castigat alegerile "pentru a termina cu ceea ce s-a numit generic "regimul Basescu".
“PNL s-a exprimat in repetate randuri in aceasta chestiune si nu vreau si nu cred ca este cazul sa repet ce a spus presedintele Crin Antonescu de nenumarate ori. USL a fost infiintat, s-a consolidat si a castigat alegerile pentru a termina cu ceea ce s-a numit generic regimul Basescu. Noi, liberalii, suntem in continuare de aceeasi parere. Intelegem ca primul-ministru doreste sa rezolve cateva treburi pe care domnia sa le considera foarte importante pentru Romania si din aceasta categorie si din aceasta abordare face parte si pactul de coabitar