Elevii focşăneni nu prea au grijă de dinţii lor. Un studiu efectuat, anul trecut, de specialişti ai departamentului Igiena Colectivităţilor de copii/tineret din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a scos la iveală că igiena dentară a elevilor este deficitară.
Specialiştii de la DSP au evaluat factorii de risc în apariţia cariilor dentare. Conform metodologiei elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate Bucureşti, în studiu au fost incluşi 100 de elevi cu vârste între 13 şi 16 ani, din unităţile de învăţământ din Focşani. În urma evaluării chestionarelor aplicate, s-a constatat că 69% dintre respondenţi apreciază sănătatea dinţilor lor ca fiind de la „bună” la „excelentă”, iar 50% se declară mulţumiţi de aspectul dinţilor lor. Totuşi, 27% dintre copiii chestionaţi au mai mult de cinci carii, iar 35% dintre elevi sunt con-ştienţi că dacă ar merge la stomatolog, acesta le-ar spune că ar avea nevoie de obturaţii.
„Conform evaluării medicului stomatolog, 44% dintre copii nu au carii, 16% şi-au tratat integral cariile, 18% nu şi-au tratat nicio carie şi 22% şi-au tratat parţial cariile existente. Această situaţie ar putea fi generată de existenţa unor comportamente cu risc pentru sănătatea oro-dentară: frecvenţa scăzută cu care se prezintă la medicul stomatolog- 34% dintre copii nu au fost în ultimul an la stomatolog, spălarea insuficientă pe zi- 37% dintre copii se spală doar 1 dată/zi, 11% se spală mai rar- de la câteva ori/săptămână până la câteva ori/lună, lipsa pastei de dinţi cu fluor- 11% dintre copii”, ne-au precizat specialiştii DSP.
De asemenea, aceştia spun că o altă cauză care afectează sănătatea dinţilor este alimentaţia, peste 50% dintre elevii chestionaţi spunând că, zilnic, consumă dulciuri şi sucuri.
Elevii focşăneni nu prea au grijă de dinţii lor. Un studiu efe